Blog

Appeltjes en echte liefde – veiligheid en online dating

Wat appeltjes en dating met elkaar te maken hebben? Vrij simpel. Zie een datingsite als een grote mand vol appels. Grote appels, kleine appels, sappige appels, zure appels, zoete appels, mooie appels en appels met een grappig vormpje of steeltje. Kortom; keuze te over. Maar soms kom je er na een hapje achter dat die ogenschijnlijk perfecte appel toch niet zo perfect is.

In het onverhoopte geval dat er een rot appeltje tussen de beste stukken is gekomen, moet je weten hoe je ze herkent. We hebben het natuurlijk over datingfraude. De rotte appels zijn scammers, mensen die geldelijk gewin proberen te halen uit andermans goedheid. Dat proberen ze op allerlei manieren. Via e-mails, via virussen, maar ook via social media en soms zelfs datingsites (voornamelijk gratis sites). Waar moet je op letten, als je veilig wilt online daten? Wij, als datingsite, doen er alles aan om kwaliteit van onze ‘appels’ te waarborgen.

  • Als iets te mooi is om waar te zijn…. dan is het dat ook echt
  • Online dating kent de regel: als er om geld gevraagd wordt, is dat verdacht. Punt.
  • De scammer voldoet vaak aan een bepaald profiel: goeie baan, hij/zij reist veel, is close met familie en heeft tegenslag in het leven (gehad).
  • Scammers doen zich vaak voor als zakenlui die veel op reis zijn, of hebben een militaire functie
  • Elke vraag om geld kent een plausibel argument
  • Correspondentie verloopt in gebrekkig Engels of Nederlands (zogenaamd Google Translate taal)
  • Scammers willen snel buiten de datingsite om communiceren
  • Zielige verhalen: een familielid is ziek en de ziekenhuiskosten kunnen niet worden betaald. Of de zakenman die op reis is en door de douane wordt tegengehouden en een extra belasting moet betalen. Een erfenis moet worden vrij gemaakt, maar daarvoor moet er een aanbetaling gedaan worden.
  • Telkens als het tot een ontmoeting lijkt te komen, komt er iets tussen. Zie voorgaand punt.

Bij al deze punten moet er onmiddelijk een alarmbelletje af gaan. Je merkt het al. Dit klinkt allemaal vrij logisch. Maar het kan iedereen overkomen. Niet alleen de naïevelingen of goedgelovigen onder ons. Liefde maakt namelijk blind. En het is goed mogelijk dat een scammer zoveel tijd en energie in zijn slachtoffer steekt dat het lijkt alsof het om echte liefde gaat. Lees hier meer over veiligheid bij online dating.

Moeten we nu elke single met argusogen aankijken? Neen. Onze klantenservice is getraind om dit soort fraudeurs te herkennen. Alle profielen worden gecontroleerd op dit soort onregelmatigheden. Ook zelf kunnen singles er een en ander aan doen. Meld het als iets verdacht is. Maar daarnaast; we hebben het hier over de rotte appels. En een rot appeltje wil niet zeggen dat de hele fruitmand bedorven is. Er zijn talloze betrouwebare en leuke singles die net als jij op zoek zijn naar liefde – echte liefde.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *