Blog

Datingetiquette: Hoe maak je duidelijk dat het niets wordt en hoe vooral niet?

iStock_000002748654XSmallNa een paar dates blijkt jouw date toch niet ‘de ware’ te zijn. Op welke manier kan je dit het beste vertellen en wat zijn absolute no go’s? Tegenwoordig horen we in de datingwereld steeds vaker de term ‘ghosting’ voorbij komen. ’Ghosting’ is namelijk het fenomeen waarbij het contact met iemand waarmee je datet stilgelegd wordt zonder enige uitleg of verklaring. Mooi gezegd ook wel “Zoals een spook los je op in de lucht en zweef je iemands leven uit”.  Het is een stiltebehandeling waarbij een uitleg en verklaring achterwege gelaten worden. Een absolute no go dus.

Het fenomeen ’ghosting‘ is niet nieuw, maar de frequentie waarin het voorkomt wel. Waar het vroeger wel eens sporadisch voorkwam dat iemand verdween, komt dit nu steeds vaker voor. Waar deze nieuwe respectloze trend vandaan komt? De essentie ligt bij de digitale wereld waar we ons momenteel in bevinden. Tegenwoordig is het heel gemakkelijk om mensen online te ontmoeten en om “snel” te daten. Door al het digitale gemak dat we hebben, beseffen we ons niet meer dat we achter deze digitale muur nog gewoon met mensen communiceren in plaats van met een  telefoon of tablet. Kortom we worden steeds “asocialer”.

Je kan iemand helemaal uit jouw “digitale wereld” verwijderen, maar dit kan in de praktijk hele ongemakkelijke gevolgen hebben. Stel je voor je komt elkaar tegen in de supermarkt, ben je dan ook zo stoer om door te lopen als jouw (ex) date hoi tegen je zegt? Waarschijnlijk niet. Natuurlijk, het kan gebeuren dat je er na een paar dates achterkomt dat deze persoon toch niet de liefde van je leven is. Maar geef dit op een fatsoenlijke manier aan. Een zin als “de afgelopen dates waren heel leuk maar ik weet niet of het wat gaat worden” is al genoeg. Op deze manier blijft de afgewezen persoon ook niet achter met eeuwige vraagtekens en onzekerheden. Daar komt ook nog eens bij dat er een heleboel voordelen zitten aan het in persoon beëindigen van een relatie. Zo geeft het beide personen de gelegenheid te praten over de situatie en deze te relativeren en accepteren. Ook kan een goede afsluiting ongemakkelijk momenten in de toekomst voorkomen mocht  je elkaar toch tegenkomen.

Iemand afwijzen of afgewezen worden is natuurlijk niet leuk, maar het is echt niet het einde van de wereld. Bekijk het van de positieve kant: Naast dat daten harstikke leuk is, helpt het jou ook je als persoon te ontwikkelen. Je leert met mensen omgaan, gesprekken te voeren en op gang te houden. Door daten kom je erachter wat je wil. Wat zoek je in iemand en wat juist niet. En het leukste is nog: Je kunt er je ware liefde door ontmoeten!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *