Blog

Hoe belangrijk is het uiterlijk echt bij het vinden van een partner?

Wat zeggen schoenen over uw date?Liefde is een van de grootste raadsels. Waarom word je op de een wel verliefd en op de ander niet? En welke factoren hebben invloed op jouw aantrekkingskracht tot iemand?

Uiterlijk is in een zekere mate belangrijk in de zoektocht naar een partner, maar dit is geen doorslaggevende. Men kan zich fysiek erg tot elkaar aangetrokken voelen, maar als de emotionele aantrekkingskracht mist is een duurzame relatie onmogelijk.

Er zijn verschillende factoren die de chemie achter aantrekkingskracht en de liefde verklaren en deze zijn onafscheidelijk met elkaar verbonden. Dit is het fysieke, het biologische, het persoonlijke en het psychologische vlak. Naast deze factoren is er ook nog de chemie die bepaalt of we wel of niet op iemand verliefd kunnen worden. Je zou het zo kunnen zien, verliefd worden bestaat uit drie fases: de lustfase, de aantrekkingsfase en de hechtingsfase.

Men wordt pas echt verliefd in de aantrekkingsfase. In deze fase worden de lustgevoelens omgezet naar een emotionele afhankelijkheid. Hierbij wordt verder gekeken dan alleen naar het uiterlijk. Er zijn diepere oorzaken van aantrekkingskracht tussen twee mensen. Vaak wordt de aantrekkingskracht namelijk geactiveerd doordat men elkaar meerdere keren ziet. Hoe vaker je iemand ziet hoe meer momenten er zijn om die klik ”te krijgen/ontwikkelen”. Wanneer die klik er is nemen de hormonen zoals dopamine, adrenaline en serotonine het over. Deze hormonen zorgen ervoor dat je een overvloed aan energie hebt, hartkloppingen krijgt en dat je alles door een roze bril ziet. Er ontstaat een blindheid voor de negatieve kanten van jouw geliefde. Hier komt dan ook het gezegde ‘liefde maakt blind’ vandaan.

In de laatste fase (de hechtingsfase) wordt bepaald of de liefde groot genoeg is voor een duurzame relatie. In deze fase ontstaan gevoelens van kalmte en sociaal comfort wanneer we bij de partner zijn. Je bent gehecht aan iemand waardoor er een soort verlatingsangst ontstaat.

Mocht je toch onzeker zijn over je uiterlijk, onthoud dan dit: Iedereen heeft iets wat hem of haar aantrekkelijk maakt. Wat dat is, is voor iedereen verschillend.Knap zijn of knap gevonden worden is slechts een subjectieve beleving, wat jij knap vindt, vindt de ander weer minder aantrekkelijk. Het draait om jouw gedrag en het zelfvertrouwen dat je uitstraalt. Kortom: zijn wie je bent. Dat betekent niet dat je je uiterlijk moet verwaarlozen, maar het vinden van de ware hangt van hele andere dingen af dan van alleen het uiterlijk. Uiterlijk is meer dan wat je ziet, het is het gevoel dat je krijgt bij iemand door zijn of haar uitstraling.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *