Blog

Omgaan met liefdesverdriet

gebroken hartAls je geliefde een einde maakt aan de relatie, kan je wereld helemaal instorten. Jouw hart is gebroken en je hebt het idee dat je zonder deze persoon nooit meer gelukkig kan worden. De pijn en verdriet die je voelt is genadeloos en lijkt uitzichtloos. Toch zal dit uiteindelijk weer overgaan, hoe onwaarschijnlijk het ook lijkt. Een gebroken hart valt te lijmen, je moet leren los te komen van een persoon. Maar hoe doe je dit en hoe kun je het beste omgaan met liefdesverdriet?

Je bent erg gelukkig met je geliefde en ziet de toekomst rooskleurig tegemoet samen. Als je geliefde dan besluit om de relatie te verbreken, stort je wereld helemaal in. Het maakt niet uit hoelang jullie relatie heeft geduurd, verlaten worden doet pijn en gaat gepaard met een heleboel emoties als wanhoop, verdriet, boosheid, en ontkenning. In sommige gevallen is een breuk nog herstelbaar, maar vaak is het uitzichtloos en dit gaat vaak gepaard met valse hoop. Het blijven verlangen en geen afscheid kunnen nemen.

Je hoopt dat het een vergissing is en je bent er van overtuigd dat jij de enige bent die bij hem of haar past en dat je ex dat ook snel zal inzien. In een later stadium besef je dat de breuk definitief is, dit is het moment van wanhoop. Je verdriet is intens en je hebt het gevoel dat de wereld onder je voeten wegzakt. Vecht niet tegen deze emotie, een gebroken hart doet heel veel pijn en daar hoeft niemand zich voor te schamen. Het kost tijd om je los te maken van iemand, net zoals het tijd kost om je te binden aan iemand. Makkelijk is loslaten niet, maar hoe intens je verdriet ook is, langzaam zal het slijten. De hevigheid van je emoties zwakt af en op een gegeven moment zal je misschien niet eens meer begrijpen waarom je zoveel verdriet had.

Het klinkt makkelijker gezegd dan gedaan, maar het is belangrijk dat je accepteert dat het voorbij is en aanvaart dat je waarschijnlijk door een zware periode heengaat. Verdriet is iets persoonlijks en ieder loslatingsproces heeft zijn eigen duur. Maar het proces kan versneld worden door te stoppen met fantaseren over de mooie momenten die jullie samen hadden. Blijf niet hangen in het verleden, maar kijk naar de toekomst. Vermijd al het contact en andere dingen die je aan je ex herinneren.

Praat je gevoelens van je af en laat je in de watten leggen door mensen die om je geven. Echte vrienden ben je nooit tot last. Door over je gevoelens te praten wordt het eenzame gevoel verminderd. Zoek afleiding en ga erop uit om leuke dingen te doen. Dat is beter dan alleen thuis te blijven en te gaan zitten piekeren. Ook sporten zorgt ervoor dat je jezelf weer beter gaat voelen. Door te sporten komen er chemische stoffen vrij in je hersenen, die zorgen voor een blij gevoel.

De ene dag denk je dat je erover heen bent, de volgende dag voel je het tegenovergestelde en voel je extreme wanhoop. Deze stemmingswisselingen horen er bij. De tijd zal vanzelf de wonden helen, dus geef het verwerken van liefdesverdriet even de tijd. De laatste tip die ik geef is: stap niet in de valkuil om een troostrelatie aan te gaan, dit werkt niet. Pas als je over de relatie met je ex heen bent, ben je klaar voor een nieuwe relatie. Bij sommige mensen duurt het soms een jaar, soms wel twee jaar, voordat het liefdesverdriet is verdwenen. Alleen jij kan aanvoelen hoeveel tijd je nodig hebt tussen twee relaties.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *